Ga terug naar overzicht

Ontwikkeling: Nieuwe etiketten met meer zeggingskracht

Geplaatst op: 02 april 2015

Is het u al opgevallen tijdens uw wekelijkse bezoek aan de supermarkt? De etiketten op uw voedingsmiddelen geven veel meer informatie dan voorheen.

supermarkt

Voortaan ziet u in één oogopslag – in een duidelijk leesbaar lettertype – welke ingrediënten uw magnetronmaaltijd, gerookte worst of Berliner Bollen bevatten. Supermarkten, cateraars, slagerijen, restaurants en zorginstellingen komen er niet meer mee weg: ze zijn sinds 13 december verplicht om openheid van zaken te geven. Op die dag is de langverwachte Warenwet Informatie Levensmiddelen van kracht geworden. Het zal u niet verbazen dat automatisering hierbij een grote rol speelt.

Eerlijke informatie

De etikettering van voedingsmiddelen is niet voor niks streng geregeld in de Warenwet. Het is soms van levensbelang om de juiste informatie te krijgen over de samenstelling van producten. Als kritische consument wilt u immers precies weten of producten aansluiten bij uw behoefte. Daarbij ligt de nadruk niet alleen op smaak en persoonlijke voorkeuren. U bent ook nieuwsgierig naar de herkomst van uw kabeljauwfilet of varkenshaasje. En lest best: als u last hebt van een allergie of intolerantie hebt u vanzelfsprekend recht op eerlijke informatie.

Stapsgewijze voorbereiding op nieuwe wet

De besluitvorming over de nieuwe Europese regels dateert al uit oktober 2011. De wet lag al 3 jaar klaar om fabrikanten en leveranciers in de gelegenheid te stellen hun systemen en etiketten stap voor stap aan te passen. Volgens de Consumentenbond zijn veel verpakkingen al aangepast, maar zijn nog niet alle etiketten op orde. De bond hoopt dat de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vanaf het begin streng toezicht houdt. Er is geen enkel excuus om af te wijken van de nieuwe regels.

Prominente rol automatisering

In de voorbereiding op de nieuwe Europese regels voor etikettering is een belangrijke rol weggelegd voor automatisering. Een sprekend voorbeeld hiervan is de opdracht die Soft-Solutions kreeg van Vion Food. Om aan de nieuwe eisen voor etikettering te voldoen zijn een groot aantal slagerijen overgestapt op nieuwe weegschalen van Mettler Toledo. Tegelijkertijd bestond de wens om over te schakelen naar een nieuw winkelregistratiesysteem. Met een unieke cloudoplossing slaat Soft-Solutions 2 vliegen in één klap. Voortaan bestaat er een directe koppeling tussen de weegschalen, de scanners en het ERP-systeem. Zo brengen de slagerijen de goederenstroom tot op artikelniveau in kaart. Benieuwd naar deze innovatieve oplossing? Lees dan de casus Vion Food op onze website.